Vörösboros Marhapörkölt
"A gulyás, mint főzési módszer, már az 1700-as évek végén készen állott. A pörkölt a gulyások ételéből fejlődött magyar nemzeti étellé. Az Alföldön a paprikás hús, azaz pörkölt, akkor szorította ki a kásával készült húsos ételeket, amikor az a lakodalmi ételek rangjára emelkedett az 1830-as évek és az 1900-as évek között.
A magyarság egyszerű földművelő népe eltanulva a receptet, a gulyások ételére már a „pörkölt” nevet kezdi használni. A gulyások húsétele és a paraszti pörkölt kezdetben egy és ugyanaz volt, azonban még hiányzott a ma ismert pörkölt ételünk alapvető fűszere, a paprika. Eljött azonban a „történelmi pillanat” és Európába megérkezett a paprika, hogy lassan elkezdődhessen a magyar pörkölt karrierje és kialakulhasson a ma ismert magyar konyha alapja.
A "pörkölés" a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete volt, lényege, hogy hagymás zsírban pörkölték a darabolt húst, és addig keverték, míg vizét elvesztve zsírjára pirult. Tűzről levéve paprikázták, és utána kevés vízzel felöntve tovább párolták.
A pörkölt neve a régies pergelt szóból ered, ami annyit tesz: „pirított”. Az alföldi pásztorok hús nélkül készített étele a pergelt leves egyszerűen, gyorsan megfőzhető egytálétel volt. A bográcsban a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjában a vöröshagymát megpirították, felengedték vízzel a krumplit és egy kevés száraztésztát tettek bele. Habár pörköltnek nevezzük ezt az általában húsból készült ételféleséget, nem szabad, hogy akár egyetlen darab húsnak akárcsak a széle is odaégjen. A pörköltkészítés technikájának lényege, hogy a kockákra vágott húst zsiradékon le kell pirítani, azaz pörkölni, hogy a hús rostjai lezáródjanak és annak aromája megmaradjon a további főzés közben, az így elvégzett karamellizáló eljárás hatására barnás réteg, pörk alakul ki a húskockákon.
A pörk réteg részben odasül az edényre, részben a hús felületén marad. Ha gondosan forgatjuk-kavargatjuk, akkor természetesen nem ég az edény falára. Amikor befejeződik a pirítás, akkor egy kis vizzel fel kell ereszteni. Éppen csak annyival hogy az edényről az odasült-odaragadt pörkanyagokat leoldjuk, amelyet belefőzzük a készülő ételbe. A víz hamar elpárolog, és újra kezdődik a pirítás-pörkölés. Ezt a folyamatot többször megismételve, egy olyan semmi más módon elő nem állítható ízvilág alakul ki ami jellemzi a magyar pörköltet. A mai szakácsképzésben ezt a tokánykészítésnél oktatják, pedig ez az úgynevezett őspörkölt. Amikor még nem volt paprika Európában, akkor is volt már pörkölt a magyar receptúrákban.
A pörkölt és a paprikás között az a legnagyobb konyhatechnikai különbség, hogy a pörkölt esetében a húst pirítjuk, rövid lével és tejföl nélkül, a paprikást viszont főzzük, hosszú lével készül, és a végén lisztes-tejfölös habarással besűrítik. A pörköltet és a paprikást húsos tálon adják az asztalra, a gulyást viszont levesestálban, amit kanállal esznek, mint ahogyan a levesféléket szokás.
Ha húsból készül a pörkölt, akkor a húst mindig a rostokra merőlegesen kell szeletelni, mert ellenkező esetben a rostokkal párhuzamosan darabolt hús rágós lesz, mivel szálas marad. Marhahúsból például paprikást többnyire nem szoktak készíteni, inkább csak pörköltet.
A magyar pörkölt lényegét adó fűszerpaprika zamatát, ízét, színét, fűszerező hatását a paprikafajtán kívül a szárítási, őrlési módok is befolyásolják, ezért gasztronómiai felhasználása nagyon változatos. Aromája és színe akkor érvényesül a legjobban, ha forró sertészsírba vagy étkezési olajba kerül, mivel aromaanyagai és színezőanyagai így oldódnak ki a legtökéletesebben. A sertészsírral vagy olajon aranyszínűre piruló vöröshagyma és a fűszerpaprika harmonikus együttese alapozza meg a magyar konyha számos ételének, köztük a pörkölt karakterét és pikáns ízeit. Ez az alapja a különböző húsokból készülő paprikásnak, de így kezdik a gulyáslevest is elkészíteni."
Wikipédia
Hozzávalók 5-6 személyre:
- 30 g kókusz olaj (természetesen a hagyományos olaj/zsir is tökéletes!)- 360 g vöröshagyma
- 15 g fokhagyma (körülbelül 3 közepes méretű)
- 2350 g marha felsál
- 140 g házi lecsó (opcionális - plusz paprikát is tettem bele, igy elég ha egy fej - paradicsomot adtok hozzá)
- 80 gr paprika - kb.1 közepes tv paprika
- kb.500-600 ml viz lassan adagolva
- 200 - 250 ml száraz vörösbor (én Cabernet Sauvignon-t használtam)
Fűszerek:
- feketebors izlés szerint- 2 közepes nagyságú babérlevél
- 1 db 5 cm hosszúságú friss rozmaring szál
- 30 gr édesnemes fűszerpaprika
- 2 gr őrölt kömény
- egy kis csipet őrölt szerecsendió
- 30 g pirosarany
- 50 gr gulyáskrém
- só izlés szerint (mivel a paprika krémek elég sok sót tartalmaznak ezért nem
- tettem csak egy kis csipetet a hagyma dinszteléséhez)
A kókuszolajat megolvasztom közepes lángon és ezen dinsztelem a kockázott vöröshagymát egy csipet sóval körülbelül 10-12 percig. |
Majd hozzáadom a fokhagymát és együtt piritjuk őket körülbelül 5 percig. |
Ezután adom hozzá a körülbelül 2x2 cm-es marhahús kockákat és közepesen-magas lángon piritom együtt. |
Próbálom a húsok minden oldalát egyenletesen piritani. |
A húsból a nedvesség távozik. A visszamaradt folyadékot elfőzöm róla - ez körülbelül 20-30 percett vett igénybe. |
Amig 'pirul' a hús előkészitem egy tálkában a fűszereket, a paprikát és a krémeket. |
Még otthon próbáltam ezt a fajta paprikát és nekünk mind az ize, mind pedig a szine megfelel. Nekem a családom jóvoltából van utánpótlásom belőle. Ha van lehetőségetek próbáljátok ki! :) |
Hozzáöntöm az izesitőket a húshoz és felengedem annyi vizzel ami éppen ellepi. |
Lefedem és kis lángon a hús puhulásáig főzöm - nálam ez 2 és fél óra volt. |
Általában fél óránként ellenőrzöm a pörköltet és néha keverem, hogy ne égjen le. Ha még nyers a hús akkor adjunk hozzá plusz vizet. Mikor megfőtt, kóstoljunk és adjunk hozzá még fűszereket izlés szerint ha szükséges és a bort is öntsük bele. Fedő nélkül még további 20-25 percet főztem kis lángon, hogy a szaft minél sűrűbb legyen és a bor alkohol tartalma is elpárologjon.
Amennyiben körettel az oldalán adom, akkor szintén mély de szélesebb tányérban izlésesen tálalom. Diszitésnek szintén friss rozmaringot teszek. A képen sütőben sült sós burgonyával láthatjátok.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése