Innentől csak igy!!
Nagyon finom, könnyű és meglepően egyszerű recept!
Akinek van ideje készitse el, megéri! :) Garantáltan tartósitószer és izfokozó mentes!
Otthon soha nem tudtam jó kelt tésztát késziteni, valószinű a türelem volt a probléma...nagyon nem szerettem kézzel gyúrni! :D most, hogy sikerült egy jó kis mixert venni azóta minden tésztát ezzel készitek mivel tökéletesen bedagasztja helyettem!
De nem is húzom az időt, jöjjön a recept!
Hozzávalók:
5 dkg friss élesztő / 1,5 cs. aktiv száraz
100 ml tej
1 kk cukor
1 kk liszt
90 dkg liszt
500 ml tej
1 tk só
10 dkg vaj
Szezámmag, egész / őrölt kömény, nagyszemű só, mák...vagy amit szeretnétek a tetejére!
 |
A tejet kézmelegre hevitjük, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot és a lisztet.
Meleg helyen felfuttatjuk! |
 |
Ilyen csodálatos lesz körülbelül 10 perc után. |
 |
A lisztet beletesszük a keverőtálba. |
 |
Hozzáadjuk a sót. |
 |
A vajat egy külön kistálban melegitjük!
Tetővel tettem a mikróba, igy nem robbant szét és 30 másodperc alatt folyékony lett! |
 |
Hozzáadjuk a liszthez a vajat, az élesztős elegyet és folyamatosan öntöm hozzá a tejet!
A tészta egy kicsit ragacsos lesz! |
 |
Egy kevés liszt segitségével nagy gombóccá formáljuk és meghintjük a tetejét liszttel.
Lefedjük fóliával és meleg helyen hagyjuk legalább egy órát kelni.
A lényeg, hogy a duplájára keljen! |
 |
Hatalmas és könnyű! |
 |
Lisztezett felületen 12 részre osztom, kis gombócokat formázok és nyújtom. |
Készitettem egy videót nektek a formázásról, mert leirni nehéz lenne! :)
 |
Sütőpapirral boritott tepsire fektetjük a kis kifliket egymástól aránylag távol! |
 |
Meleg tejjel kenjük őket le! |
 |
Az adag felét szezámmaggal szórtam meg, a másik felét natúran hagytam. |
|
|
|
A sütőt előmelegitjük 180° C-ra, de a kifliket 30 percig hagyjuk még pihenni a sütés előtt.
15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket!
 |
Natúr kiflik sülve. |
 |
Szezámos kiflik. |
 |
Szép nagyok lettek! |
 |
Az illatuk, valami mennyei! |
 |
Ruhával letakart tálcára tettem őket hűlni!
Ha kihűlt zárható zacskóba pakolom. |
 |
Kettévágtam két darabot, hogy lássátok, tökéletesen átsült!
Nagyon puha és könnyű! |
 |
Megkentem vajjal, egy csipet só és paprikát vágtam bele! Hmm...gyermekkori szép emlékek!!
Édesanyám hozott nekünk mindig a játszótérre, annyira elfoglalt - homokvárat épitő kis emberek voltunk, hogy elfelejtettünk hazamenni enni! :) ♥ |
 |
Természetesen az én Zakuszkám sem maradhatott ki a sorból!
Egy egészen új izorgia! :) |
Remélem kedvet kaptok, azt hiszem nálunk sűrűn fog készülni! Lekvárral, mézzel, szendvicsként,
zakuszkával, vaj-paprika kombóval. Ki, hogy szereti!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése