Tejfölös lángos - második főzős vlog


Lelkes vagyok és most úgy érzem, hogy kifogyhatatlan a receptekből és ötletekből! Nagyon sok embertől kapok pozitiv visszajelzést és ez hihetetlenül jól esik! Rengeteg időm és munkám van benne. Nagyon remélem, hogy továbbra is a kedvetekben tudok járni a receptekkel! :)

Ez a bejegyzés egy különleges magyar ételt mutat be.
 ITT olvashattok pár érdekességet, történetet és elkészitést!
"Ahány ház annyi szokás." - tartja a mondás. Teljesen egyet értek.
Ezt a fajta lángost a családban hűtős lángosként emlegetjük, hiszen pár napig hűtőben tárolva eláll. Akármikor tudunk frissen sütni belőle! A férjem kedvence! Legközelebb ha készitek, burgonyás változatot fogok, hogy azt is megismerhessétek! :)
Nos de most jöjjön a recept! :)

Hozzávalók: 

fél csomag száraz élesztő vagy 2,5 dkg friss
fél teáskanál cukor
fél teáskanál liszt
1 dl langyos viz

0,5 kg liszt
10-15 dkg tejföl (kefirrel is helyettesithető)
1 csipet só
körülbelül 1 dl viz

Fokhagymás tejföl:

3 nagy evőkanál tejföl
1-1 csipet só és bors
2 teáskanál fokhagymapor vagy 2 gerezd friss

Reszelt sajt a tetejére

Az élesztőt összekeverjük a cukorral és a liszttel, majd hozzáöntjük a langyos vizet. Csomómentesre keverem, majd félreteszem. A lisztet összekeverem a sóval, hozzáadom a tejfölt és a felfutott élesztőt. Mixerrel vagy kézzel alaposan összegyúrom. Közben még egy kevés viz kell majd hozzá. Én körülbelül 1 dl-t használtam még. A tapasztalataim szerint, minél lágyabb és alaposan kigyúrt a tészta, annál levegősebb és puhább lesz! Legalább 10-15 percig hagyom a gépet, hogy dagassza. Közben egy lezárhatós zacskóba olajat öntök, és a kész tésztát ebbe öntöm!
Hűtőben legalább egy éjszakát hagyom pihenni.
Olajat hevitek egy serpenyőben, minél forróbb annál jobb. Evőkanállal szoktam a tésztából kissebb darabokat végni és olajjal bekent kézzel formázom a tésztát. Mindenki eldöntheti, hogy mekkora tésztát készit, mi szeretjük a kissebbeket. Természetesen meg lehet próbálkozni a strandos lángos méretével is, de azt serpenyőben nehezebb kivitelezni! :)
Amikor az egyik oldala megpirult, megforditjuk és aranybarnára sütöm a másik felét is!
Papirtörlővel bélelt tálba szedem, hogy a maradék olajat is felszivja a tésztáról.
Egy kistálba teszem a tejfölt és hozzáadom a sót, borsot és a fokhagymát. Alaposan összekeverem! Az eredeti strandos lángosnál a fokhagymát összetörik és sóval, vizzel és olajjal keverik. Lehet ezt a verziót is választani, de szerintem a fokhagymás tejföl nagyon finom és nem áztatja el a tésztát! :)
A tetejét reszelt sajttal szórjuk!

Jó étvágyat!! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések