Biscuit & Gravy - igazàn amerikai☺👌🍽

Nagyon sok - szàmunkra - ùj ètelt pròbàltam ki miòta ittkint lakunk. Mondhatni 90%-ban sikerrel!  Ezek az ètelek bekerültek a sajàt kis receptfüzetembe is ès a mai napig előszeretettel kèszìtem. A mostani egy olyan recept, amit nagyon règòta tervezek elkèszìteni, de eddig nem talàltam olyan vàltozatot ami igazàn felkeltette volna az èrdeklődèsemet, egèszen tegnapig. Sokszor töltöm az időmet interneten szörfözve, receptek utàn kutatva, de ritka az olyan recept amit teljes mertèkben követek! Szeretem a sajàt ìzlèsemre alakìtani. Na de nem is hùzom az időt. A következő receptet a nap bàrmely ètkezèsère kèszithetjük mindössze maximum 30 perc alatt! Nagyon egyszerű, semmi komoly konyhai szakèrtelmet nem kìvàn! Az egyedüli hozzàfűznivalòm az, hogy orszàgonkènt vàltoznak az alapanyagok ès teljesen màsok a sütők is! Sok esetben a sütèsi idő hossza rövidebb vagy hosszabb. Amerikàban minden recepthez vajat hasznàlnak, ùgyhogy ha esetleg a receptet kipròbàljatok èrdemes beszerezni. Nem kell tùl sok bele, viszont megèri!
De most làssuk a receptet!

Biscuit hozzàvalòk:

300 gr liszt
1 evőkanàl sütőpor
1-2 evőkanàl cukor (attòl függően mennyire szeretitek az èdes ìzeket, èn csak 1-et tettem)
1/2 - 1 evőkanàl sò
125 gr vaj ( olvasztva )
240 ml tej
A sütőt melegìtsük elő 230°C-ra ès tegyük be az öntött vas serpenyőnket melegedni amìg a tesztàt elkèszitjük ( hasznàlhatunk hagyomànyos tepsit sütőpapìrral vagy szilikon lappal, de ezeket nem kell előmelegìteni! ).
Vàlasszunk egy közepes nagysàgù tàlat, tegyük bele az öszzes szàraz alapanyagot ès keverjük össze! Ezutàn adjuk hozzà az olvasztott vajat, a tejet ès dolgozzuk össze egy egyszerű fakanàllal / kanàllal! Nem kell, tùlkeverni, csak èppen annyira, hogy ne legyenek nagy liszt darabok benne! ( kb.10-15 màsodperc )
Amennyiben öntött vas serpenyőt hasznàltok, vegyetek ki a sütőből ès rakjatok bele egy keves vajat. Erre fogom a tèsztàt adagolni!
Most pedig, ami a legjobban tetszett a receptben, nem kell nyùjtani sem formàzni, egy kanàl segìtsègèvel a sütőlapra halmozzuk egymàshoz közel. ( 6 nagyobb vagy 12 kissebb lesz belőle) De megosztok veletek egy mèg ennèl is egyszerűbb technikàt! Fogunk egy egyszerű fagyiskanalat ès adagoljuk azzal, igy egyforma adagokat ès kerek tèsztàkat kapunk!
A tèszta tetejère tehetünk pàr darabka vajat, de akàr tejjel is megkenegethetjük! A sütőben körülbelül 10-20 perc alatt (sütőtől ès tèszta mèrettől függően) kèszre sütjük! Figyeljünk rà, hiszen ennek nem kell teljesen barnànak lennie! Amikor làtjuk, jogy a teteje ès alja elkezd barnulni vegyük ki ès hagyjuk hűlni! Nagyon omlòs ès isteni finom!
Ez egy alap recept, amennyiben szeretnètek különlegessè tenni, adjatok hozzà fűszereket. A hatàr a csillagos èg! Rengeteg ìzvariàciò lètezik. Az èn tèsztàm tartalmaz egy nagy csipet őrölt feketeborsot ès szintèn egy nagy csipet füstölt fűszerpaprikàt. Egyszerűen csak adjuk a szàraz alapanyagokhoz!

Csirke & Zöldhagyma Gravy / Szòsz:

- 2 evőkanàl oliva olaj
- 1 nagy csirkemellfilè (kb. 500gr) apròra kockazva/daràlva (akàrmilyen hùst hasznàlhatunk)
- 1 nagy gerezd reszelt fokhagyma
- 2 szàl zöldhagyma karikàzva
- 2 evőkanàl liszt
- 2 - 2,5 dl tej
- 1 dl tejszìn (min.30% zsirtartalmù!)
- sò ès fekete bors ìzlès szerint
- 1 nagy csipet petrezselyem
A csirkemellet nagyon apròra kockàztam, de ha nem szeretnètek ezzel bìbelődni, vàlasszatok daràlt hùst. Ittkint ezt a szòszt sütnivalò kolbàszbòl kèszìtik többnyire! Sok vàltozata van ès rajtatok àll, hogy melyik verziò szimpatikus!
A serpenyőt felhevìtem, hozzàadom az olajat, a csirkèt, a sòt, borsot, a fokhagymàt ès jòl megpirìtom a hùst magas hőfokon! Ezutàn 2 lehetősègünk van. Az első, hogy kiszedjük a hùst ès anèlkül folytatjuk a szòszt, vagy hagyjuk a serpenyőben. A folytatàs mindkèt esetben ugyan az. Levesszük alacsonyra a hőfokot, a serpenyőbe szòrjuk a lisztet ès fokozatosan kevergetve adagoljuk a tejet, mìg egy sűrű szòszt nem kapunk. Hozzàöntöm a tejszìnt, a hagymàt ès izesìtek ùjra! Ha kivettük a hùst akkor most visszaöntjük, hogy az egèsz àtmelegedjen (kb. 2 perc). Lezàrom a gàzt ès megszòrom petrezselyemmel.
Tàlalàsnàl a pogàcsàinkat kettè vàgjuk ès akàr leönthetjük mindkèt felèt a szòsszal, de èn a tetejèt kissè elcsùsztatva borìtottam be a hùsos csodàval!
Jò ètvàgyat hozzà! 
Pár fotó az időjárásunkról! Csoda 😍📷🌲❄☃

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések